IGP (IPO)

IGP (f.d IPO) - Internationell Prövningsordning

Monika Lennox Apport SM Kval 061619 wVad går grenen ut på?

IGP består av tre avdelningar A, B, C. A =spår, B =Lydnad, C= Bitarbete (skydd) och tävlar på samma sätt runt om i hela världen.

Vilka egenskaper/förutsättningar är bra att förare och hund har?

En bra förutsättning är att hunden är positiv, arbetsglädjen och precisionen premieras vid bedömningen på tävling.

Grenen innehåller även ett skyddsarbete med ärm och det är viktigt att hunden har ett fast bett men lika viktigt att den släpper när själva fasthållandet är över.

Hur går träningen till?

Viktigt i bedömningen av utförandet av lydnadsmomenten är ett högt tempo, arbetsglädje och precision så träningen måste också baseras på de kriterierna. Precis som vid andra grenar så finns olika filosofier om vad som är det bästa men målet är detsamma.

Spåren läggs på fält och ej i skogen som våra vanliga spårprov. Även här premieras precision och hunden förväntas gå mitt i spårkärnan med låg nos.

Vilka raser/hundar kan/får träna?

Denna gren är öppen endast för hundar av en ras där SBK har avelsansvaret.
Vilka tävlingar/mästerskap finns det inom grenen? De flesta tävlingar anordnas av någon av SBK:s rasklubbar och kanske då främst Svenska Schäferhundklubben men det har blivit mer och mer vanligt att även en del lokalklubbar anordnar IGP-tävlingar.

Svenska Mästerskapen anordnas i slutet av augusti tillsammans med övriga grenar inom bruksproven. De bästa ekipagen har möjlighet att delta på EM och VM (FCI).

Vilka titlar kan man vinna?

När man tävlar i IGP kan man erhålla ett Svenskt bruksprovschampionat, IPO/BHP, SE B(IPO/BHP).

Det som då krävs är dels att hunden skall vara av ras där SBK har avelsansvaret och ha a) Tre cert på IGP- och/eller BHP-prov arrangerat av SBK. Lägst good eller 2:a pris vid kvalitetsbedömning efter 15 månaders ålder på officiell utställning. eller b) Två cert på IGP- och/eller BHP-prov arrangerat av SBK. Ett cert efter 15 månaders ålder på utställning.

Vilka klasser kan man tävla i?

I IGP finns det tre klasser man kan tävla i, IGP I, IGP II och IGP III med stegrande svårighetsgrad.

Man kan dock även tävla i:

- BSL: Samma som IGP men bara spår och lydnad (inget skyddsarbete)

- FH och IGP-FH: Bara spårdelen, där FH är ett spår och IGP-FH två spår över två dagar.

Enligt nya regler finns även flera andra alternativ som kan sättas upp som tävlingsformer inom IGP´s delar. Läs mer om detta på brukshundklubben.se/tavling-utstallning/ipo/ipo-regler/.

källa: SBK

 

Svenska Riesenlandslaget / ISPU VM för IGP och IGP FH

Som rasklubb är vi en del av det internationella samarbetet under FCI, där Riesenschnauzer har ett eget IGP-VM. Detta kallas ISPU VM, med greanarna IGP samt IGP-FH (spår), det går i olika länder varje år.

SRSK har som alla andra möjligheten att sända ett landslag och för detta finns dels internationella krav för att få vara med, dels krav från SRSK.

Läs mer om vilka dessa regler är, vilka antagningskrav som finns samt sponsringen från SRSK och sponsorer i PDF dokumentet nedan.

Sponsring och uttagningsregler ISPU VM (pdf) >>